dinsdag 27 juni 2017

Spreekwoordelijke dans & koudbloedige dieren!

Vanmorgen stond “spreekwoordelijke” dans van juf Vivian bij groep 7 op het programma. Wat zouden we ons daarbij moeten voorstellen? Is het langzaam of snel? Moeilijk of makkelijk. Dat gaan we zo zien…. Oh, wisten jullie al dat juf Vivian dit jaar alweer voor de derde keer meedoet. De kids stonden te trappelen voor de deur en hadden er, net als uw blogger en de juf, zin in! We begonnen met een lekkere warming up!

 
Juf Vivian had drie posters met “warme” en drie posters met “koude” spreekwoorden opgehangen, het was de opdracht om deze al dansend te verbeelden.
Laten we uw geheugen eens opfrissen, weet u nog wat ze precies betekenen? De antwoorden vindt u onderaan de blog. Succes!

1) Ergens heet noch koud van worden
2) Het ijzer smeden als het heet is
3) De soep wordt nooit zo heet gegeten, als zij wordt opgediend
4) Zo koud als een kaalgeschoren schaap
5) Van een koude kermis thuiskomen
6) Iets langs je koude kleren af laten glijden

 


De kinderen wisten er uiteindelijk drie van de zes en dat is best een aardige score. Doris kende het spreekwoord “van een koude kermis thuiskomen” en schreef het op. 
Vervolgens probeerde Juf Vivan dit spreekwoord groepsgewijs uit te drukken en dat resulteerde in een aardige voorstelling.

Na deze demonstratie was het aan de kinderen om, in groepjes van drie of vier, zelf één van de overige gebleven spreekwoorden te verbeelden. Dit was niet voor alle kinderen even makkelijk, want je moest ook best een beetje improviseren. Dat betekent zelf verzinnen en uitvoeren. Toch is het iedereen uiteindelijk gelukt! Bravo!


In de laatste tien minuten mochten alle groepjes nog zo koud als een kaalgeschoren schaap verbeelden, sommige waren kort en krachtig, andere hilarisch!


Eerder had juf Vivian (of juf Viv, als Vivian te moeilijk is) ook al warm en koud bewogen met de kleuters. Voor hen geen spreekwoorden, maar seizoenen. En dat is ook al reuze knap, want dan moet je weten dat de herfst tussen de zomer en de winter in komt en dat het dan vaak regent. 
Schaatsen in de zomer, hoe leuk is dat:


Ondertussen werd er in groep 6 hard gewerkt aan een nateken opdracht van Juf Ramona. Na de warmbloedige dieren vorige week, zijn ditmaal de koudbloedige dieren aan de beurt!

Juf tekende het dier voor op het bord en de leerlingen tekende het na in het boekje en dat is nog best lastig! Probeert u zelf maar eens een zestal dieren op een A5-je te tekenen! Er heerste opperste concentratie en af en toe hoorde je wat zwoegen en zuchten! Maar complimenten van mijn kant, ze zijn allemaal heel goed gelukt!
Ook leuk om alvast te vermelden, is de modeshow van aanstaande donderdag bij kleuters (groep 2). Ik haal mijn hakken en rode lippenstift alvast te voorschijn! Het schijnt dat we de nieuwe zomer- èn wintercollectie van 2018 al mogen aanschouwen! OMG!

Oplossingen spreekwoorden:
1) Er onverschillig in staan
2) Op het juiste moment handelen
3) Zo moeilijk als het wordt verteld of voorgesteld, is het meestal niet 
4) Heel koud
5) Pech hebben, men komt er slacht vanaf
6) Niks van aan trekken